« Ragnarök | Memoria volatilis | Uutispläjäys »

helmikuu 26, 2007

Thorin vasara

Kävimme viime viikonloppuna Turussa katsomassa viikinkimusikaalin Thorin vasara. Ennen näytöstä kävimme virittäytymässä tunnelmaan ravintola Haraldissa. Harald oli ilmeisesti hieman muuttanut ruokalistaa sitten viime käynnin. Söimme Pohjanmiehen kilpi -annoksen, jossa oli viliisikamakkaraa, porsasta ja härkää sekä iso kasa lisukkeita. Hyvää oli. Ruokajuomaksi otin Gulden Draak -oluen. Olut on saanut nimensä Ghentin kellotornin huipulla olevasta lohikäärmeestä, jonka historiaan liittyvät Norjan kuningas ja ristiretkellä käynyt Flanderin kreivi.


Thorin vasara - Kuvaaja Robert Seger

Turun kaupunginteatteri ja Turku näyttävät ottavan kaiken irti Thorin vasara -musikaalista. Teatterilla oli viikinkiasuihin sonnustautuneita korukauppiaita, kahvilasta sai erityisen viikinkileivoksen ja musikaalin sivuillakin on suuri määrä viikinkeihin liittyvää asiaa (tiedän tosin loistavan viikinkisivuston, johon voisivat lisätä linkin). Lisäksi Liedon Vanhalinnassa järjestetään kesällä viikinkipitoja ja muuta viikinkiohjelmaa.


Thorin vasara, Sigurd (Vallu Lukka) - Kuvaaja Robert Seger

Musikaali saa plussaa todenperäisestä lavastuksesta ja puvustuksesta. Lavastuksen luoneen Jani Uljaan apuna on ollut Viikinkien aika -sarjan tekijän Aaro Söderlundin arkkitehtitoimisto, joten historiallisesta todenmukaisuudesta on pidetty kiinni. Viikinkiaikaa ei ole myöskään pyritty siloittelemaan suurta yleisöä varten vaan musikaalissa on mukana jopa uhritoimitus ja Freijan ja Freyn ulkomuoto saisi varmaan amerikkalaisen katsojan punastumaan.


Thorin vasara - Kuvaaja Robert Seger

Musikaali alkaa siitä, kun Amerikkaan matkanneet viikingit palaavat ryöstöretkeltään mukanaan intiaanipäällikön tytär Whatawha. Illanvietossa tapahtumat sitten riistäytyvät käsistä kun päällikkö Ragnvald ja hänen tyttäreensä Gunlodiin rakastunut nuori sotapäällikkö Sigurd ryhtyvät väittelemään Whatawhan kohtalosta. Loki ja Thor pistävät lusikkansa soppaan ja lisäksi myös Norjan kristitty kuningas Olavi päättää hyökätä. Seurauksena on matka viikinkimytologian maailmojen halki aina Valhallaan asti.


Thorin vasara, Gunlod (Jonna Kosonen) - Kuvaaja Robert Seger

Tapahtumat etenevät aika vauhdilla ja joitakin juonenkäänteitä en ihan ymmärtänyt. Käsiohjelma on ostamisen arvoinen, sillä siinä kerrotaan juonen tapahtumien lisäksi perusasiat viikinkien historiasta ja mytologiasta. Musiikki vaihteli sujuvasti tyylilajista toiseen ja laulajat suoriutuivat urakastaan loistavasti. Laulujen sanoista oli valitettavasti välillä vaikea saada selvää, mutta se saattoi johtua vain istumapaikan sijainnista.


Thorin vasara, Whatawha (Sari Ann) ja Ragnvald (Seppo Ruohonen) - Kuvaaja Robert Seger

Virolais-suomalaisena yhteistyönä tehtyyn Thorin vasara -musikaaliin on selvästi panostettu aikaa, vaivaa ja rahaa. Lavasteisiin kuuluu mm. puolikas viikinkilaiva, videotykeillä näytettyjä välianimaatioita ja taustan tehostepallo, joka muuttaa ulkonäköään kuusta ties miksi. Pyrotekniikkaa on lavalla sellainen määrä, että vastaavaa on nähty lähinnä Rammsteinin tai Lordin konserteissa. Kaiken kaikkiaan kyseessä on vaikuttava esitys. Kevään näytökset alkavat olla loppuun myytyjä, mutta syksyn näytöksiin saattaa vielä saada paikkoja. Kannattaa mennä katsomaan kauempaakin.

Kuvat ovat Turun kaupungin pressipankista

Bookmark and Share

Lähettänyt – Sent by Jussi |
(0) kommenttia - comments

Kommentoi - Post a comment

Jos et ole kommentoinut aikaisemmin, kommenttisi ilmestyy vasta kun se on hyväksytty.