« Irlannista löydettiin ehkä maan ensimmäinen viikinkilaiva | Memoria volatilis | Kuka SciFi-kirjailija olisin »

helmikuu 07, 2007

Linköping

Kun nyt kerran olen työmatkalla Linköpingissä, niin blogataan tästä kaupungista. Linköpingin seurakunta on Ruotsin toiseksi vanhin Skaran (1050) jälkeen ja siitä on ensimmäinen maininta vuodelta 1104. Kun Ruotsiin haluttiin oma arkkihiippakunta, Linköping kävi kovaa kisaa nimityksestä, mutta Uppsala vei voiton 1164. Kuningas Inge Vanhempi perusti kaupunkiin Vretan benediktiiniluostarin n. 1110. Luostarin rauniot ovat vielä jäljellä.

Linköpingin tuomiokirkon historia alkaa 1000-luvulta, kun kirkon paikalla oli puukirkko. Kivikirkon rakentaminen aloitettiin 1120-luvulla se valmistui viimeistään 1152, ehkä jo 1143. Birger Jaarlin veli Bengt aloitti 1230-luvulla itse tuomiokirkon rakennuttamisen ja tuomiokirkkoa on sen jälkeen laajennettu 1300- ja 1400-luvuilla. Katedraalikolu perustettiin 1266 ja se saattoi olla Ruotsin ensimmäinen.

Stora torgetilla järjestettiin 20.3.1600 Linköpingin verilöyly, mutta koska kyseessä on pikkukaupunki, tapahtumassa teloitettiin vain viisi henkilöä, jotka olivat Kaarle IX:n vihollisia. Jos muuten ihmettelette, miksi Stora torgetilla on tienviitta, joka osoittaa Joensuuhun, niin Joensuu on Linköpingin ystävyyskaupunki.

Vanhassa Linköpingissä on paljon museoita ja vanhoja rakennuksia, joita sinne on siirretty Linköpingin keskustasta uudisrakennuksen tieltä. Linköping oli unelias pikkukaupunki vuoteen 1937 asti, jolloin Saab päätti aloittaa paikkakunnalla lentokoneiden valmistuksen. Yliopisto perustettiin 1969.

Bookmark and Share

Lähettänyt – Sent by Jussi |
(0) kommenttia - comments

Kommentoi - Post a comment

Jos et ole kommentoinut aikaisemmin, kommenttisi ilmestyy vasta kun se on hyväksytty.