« Vuoden tiedekirja kuvaa 1600-luvun elämää | Memoria volatilis | Augustuksen kisat #2 »

tammikuu 11, 2007

Englannin kruunuperillisiä etsitään

Englannin kulttuuriperintöä vaaliva English Heritage -säätiö etsii ihmisiä, joiden sukupuu oikeuttaisi heidät vaatimaan Englannin kruunua. Etsittyjen henkilöiden pitäisi pystyä jäljittämään sukunsa aina vuoteen 1066 ja osoittaa olevansa Edgar Aethelingin jälkeläisiä.

Englannin kuningas Edvard Tunnustaja nimitti Edgar Aethelingin kruununperijäkseen, mutta kun hän kuoli tammikuussa 1066, Edgar oli liian nuori pitääkseen kiinni perimysoikeudestaan eikä saanut kruunua. Sen sijaan Harald Godwininpoika julistautui Englannin kuninkaaksi. Harald ei ehtinyt kauaa nauttia kuninkuudestaan, sillä hän kuoli Hastingsin taistelussa 14.10.1066 ja Englannin kruunun nappasi Vilhelm Valloittaja.

English Heritagen tempauksen taustalla on pyrkimys lisätä kiinnostusta Hastingsin taistelua kohtaan, joten kukaan Edgarin perillisistä ei pääse valtaistuimelle. Säätiön mukaan kyseessä on Englannin historian merkittävin tapahtuma. Mikäli Vilhelm Valloittaja olisi epäonnistunut vallantavoittelussaan, Iso-Britannia olisi nykyään aivan toisenlainen maa. Sekä kieli että hallintomalli olisivat toisenlaiset, jos sukulais- ja kultturisiteet olisivat normannien Ranskan sijaan liittäneet maan edelleen Skandinaviaan.

BBC News: Search for 'claimants' to throne
Reuters: Attention heirs to throne: Where are you?
International Herald Tribune: Historians search for England's 'lost' king or queen

Bookmark and Share

Lähettänyt – Sent by Jussi |
(0) kommenttia - comments

Kommentoi - Post a comment

Jos et ole kommentoinut aikaisemmin, kommenttisi ilmestyy vasta kun se on hyväksytty.