« The Northmen = The Vikings? | Memoria volatilis | Neoliittisen ajan temppeli löytyi Pohjois-Syyriasta »

lokakuu 01, 2006

Aachen

Viime aikoina on tullut päivitettyä blogia aika harvakseltaan muista kiireistä johtuen. Kävin esimerkiksi työmatkalla Aachenissa viime viikolla. Vähältä piti etten tullut takaisin, sillä tuliaissuklaata luultiin turvatarkastuksessa pommiksi. Kulkuyhteydet Aacheniin ovat aika hankalat. Matkasin junalla Düsseldorfista Aacheniin ja takaisin, koska Aachenissa ei ole lentokenttää. Onneksi Düsseldorfin lentokentän lähellä on juna-asema, jonne on lentokentältä halpa ja nopea SkyTrain-yhteys. Jos nyt saivarrellaan, niin Aachenilla on kyllä lentokenttä, mutta se on Maastrichtissa. Ei siinä mitään, onhan Helsingin kansainvälinen lentokenttäkin Vantaalla ja mormonien Helsingin temppeli Espoossa.

Aachen oli kuitenkin mukava kaupunki. Paikallisten mukaan suurimmat nähtävyydet ovat Lindtin suklaatehdas, jossa tehdään sveitsiläistä suklaata sekä Lambertz-keksitehdas. Molemmilla on tehtaanmyymälä Aachenissa. Onhan Aachenissa myös kaikenlaisia vanhoja juttuja, koska kyseessä on yksi Euroopan vanhimmista kaupungeista.

Aachenissa asuttiin jo neoliittisella eli nuoremmalla kivikaudella. Aachenilainen Lousbergin kivilouhos oli käytössä 2500-3000 eKr. ja sieltä louhittiin piikiveä. Aachenissa on useita lämpimiä lähteitä ja se on kautta aikojen ollut kylpyläkaupunki. Aacheniin tuleet keltit palvoivat vedenjumala Grannusta lähteiden luona. Grannus päätyi myös roomalaisten kaupungille antamaan nimeen Aquis Grani, joka vääntyi muotoon Aquisgranum. Roomalaiset tekivät Aachenista Germania Inferiorin tärkeimmän kylpyläkaupungin. Aachenissa oli roomalaisajalla kaksi valtavaa kylpylaitosta, joihin mahtui jopa 6000 henkeä.

Aachenin kulta-aika alkoi Kaarle Suuren hallitusaikana. Juuri kuninkaaksi kruunattu Kaarle tuli Aacheniin vuonna 768 viettämään joulua ja teki ihastui kapunkiin. Kaarle teki Aachenista pääkaupunkinsa ja rakensi sinne palatsin. Ainut jäänne palatsista on nykyisin osa Aachenin tuomiokirkkoa. Tultuaan keisariksi vuonna 800 Kaarle vietti yhä enemmän aikaa Aachenissa ja hänet myös haudattiin Aacheniin.

Otto I kruunattiin Aachenin tuomiokirkossa keisariksi 936 ja sen jälkeen Pyhän saksalais-roomalaisen keisarikunnan keisarit kruunattiin Aachenissa Saksan kuninkaiksi 600 vuoden ajan. Keisariksi tuleminen edellytti tulemista Saksan kuninkaaksi ja uuden kuninkaan piti matkustaa Roomaan, jossa paavi kruunasi hänet keisariksi.

Aachen sai kaupunkioikeudet 1166 ja se oli keskiajalla yksi keisarikunnan suurimmista kaupungeista. Kaupunkia suojasi kaksi kehämuuria, joiden tilalla on nykyisin kehätiet. Grabenstrassen on Fredrik Barbarossan rakennuttaman 2,5 km pitkän kehämuurin paikalla ja Alleenring on 1200-luvulla rakennetun 5,5 km pitkän kehämuurin tilalla.

30-vuotisen sodan jälkeen Aachenista tuli vain paikallinen keskus. Suuri osa Aachenia tuhotui 1656 tulipalossa ja se rakennettiin uudelleen kokouskaupungiksi. Aachen oli keisarillinen vapaakaupunki vuoteen 1801 asti, minkä jälkeen se oli Ranskan hallussa vuoteen 1814 asti. Aachen kärsi pahoja vaurioita II maailmansodassa ja se oli ensimmäinen liittoutuneiden valtaama saksalaiskaupunki.

Bookmark and Share

Lähettänyt – Sent by Jussi |