« Uutiset virtaa | Memoria volatilis | Kovalevy 50 vuotta »

syyskuu 09, 2006

Yleisradio 80 vuotta

YLE:n ensimmäisestä radiolähetyksestä on tänään kulunut 80 vuotta. Merkkipäivän kunniaksi kaikki Yleisradion radio- ja TV-kanavat lähettävät tänään erikoisohjelmia. YLE avaa tänään myös Elävä arkisto -palvelun, joka tuo kaikkien ulottuville satoja tunteja kuvaa ja ääntä viimeisen sadan vuoden ajalta.

YLE aloitti säännölliset TV-lähetykset vuonna 1958. Suomen ensimmäinen kaupallinen televisiokanava oli TES-TV. TES-TV sai alkunsa Radioinsinööriseuran vuonna 1954 perustaman televisiokerhon kaapelitelevision välityksellä tekemistä koelähetyksistä. Kaapelittomat televisiolähetykset aloitettiin 1955. Tekniikan Edistämissäätiö (TES) ryhtyi tukemaan lähetyksiä 1956 ja kanava sai 1957 nimekseen TES-TV. TES-TV näkyi laajimmillaan pääkaupunkiseudulla, Turussa ja Tampereella.

Suomen vanhin yhä toimiva mainosrahoitteinen kanava on MTV3, joka perustettiin 1957 nimellä Oy Mainos-TV-Reklam Ab. MTV esitti ohjelmistoaan osapäiväisesti YLE:n televisiokanavilla melkein 40 vuotta. TES-TV ei pystynyt kilpailemaan MTV:n kanssa mainostajista, koska MTV sai YLE:n lähetysverkon kautta maanlaajuisen katsojakunnan. YLE osti 1964 TES-TV:n sekä sen tamperelaisen sisarkanavan Tamvision ja näistä muodostettiin YLE TV2.

1.1. 1993 MTV siirtyi omalle kanavalleen ja alkoi lähettää ohjelmaa täyspäiväisesti nimellä MTV3. Vuosina vuosina 1985-1993 toiminut Kolmoskanava yhdistettiin MTV3:en. Kolmoskanava omistivat alun perin YLE, MTV ja Nokia, mutta YLE ja Nokia möivät omistamansa osakkeet MTV3:lle. MTV3 aloitti vuonna 2000 kaapelikanavan nimeltä TVTV!, josta tuli myöhemmin nykyinen SubTV.

PTV (Paikallis-TV) oli pelkästään kaapeliverkossa toiminut kanava, joka aloitti toimintansa 1989. SanomaWSOY-ryhmä osti PTV:n vuonna 1996 ja kanavan nimi vaihtui PTV4:ksi. Rajoittunut näkyvyysalue oli este kanavan toiminnan parantamiselle, joten yhtiössä tehtiin päätös laajentua myös maanpäälliseen antenniverkkoon. PTV4 lähetti viimeiset ohjelmansa toukokuussa 1997 ja kanavan korvasi 1.6.1997 lähetykset aloittanut Nelonen.

MTV3:n ja Nelosen lisäksi Suomessa on ollut ja on yhä paikallisia televisiokanavia sekä kotimaisia kaapelikanavia. Manan majoille ovat siirtyneet esim. vuosina 1997-2003 toiminut kaapelikanava MoonTV sekä 1990-luvun lopulla ja 2000-luvun alussa vaikuttanut Aluetelevisio (ATV). Digi-TV:n myötä Suomessa on myös aloittanut pelkästään digiverkossa näkyviä kanavia, kuten The Voice. Jotkin uudet digikanavat ovat jo ehtineet kuolla poiskin.

YLE:n historiaa
MTV3:n historiaa
Digitoday: Idätyskyky ei elätä televisiota
Kaeraja ATV:llä riehunut Ämpäripää

Bookmark and Share

Lähettänyt – Sent by Jussi |