« Linnasta linnaan | Memoria volatilis | Kaivauksia Bysantissa »

elokuu 04, 2006

Uutta tietoa keskiajan ruokavaliosta

Turun kaivauksissa on selvinnyt lisätietoa keskiajan suomalaisten ruokavaliosta. Kaivauksilta on löytynyt mm. pähkinöitä, viikunoita, saksanpähkinöitä ja pippuria. Kaiken kaikkiaan on löytynyt yli 160 kasvilajia. Turun kaivauksilta on löytynyt Pohjoismaiden vanhin viikuna, joka on peräisin 1300- tai 1400-luvulta. Kasvilöydöt ovat merkittäviä, koska Suomen vanhin kasvikirja on 1600-luvulta eikä Suomen kasvillisuudesta ennen sitä tiedetä juuri mitään.

HS 2.8. "Keskiaikainen ruokavalio selviää Turun kaivauksissa"

Bookmark and Share

Lähettänyt – Sent by Jussi |
(2) kommenttia - comments

Kommentit

Viikunoita on syöty ennen vanhaan ainakin jouluherkkuna. Minulla ei ole HS.fi-tunnuksia, enkä pääse lukemaan juttua, mutta sanotaanko siinä, että Suomessa olisi viljelty viikunoita tuohon aikaan? Käsittääkseni niitä ei nykyisin kasva täällä, eikä viikuna kestä hyvin kuljetusta...

Jutusta ei valitettavasti käy ilmi viljeltiinkö keskiajan Suomessa viikunoita vai tuotiinko niitä ulkomailta. Jutussa käsitelty ajanjakso (1300- ja 1400-luvut) sopii noin vuosina 800-1400 olleeseen keskiajan lämpökauteen, joten täysin pois suljettu ei ajatus viikunoiden kasvatuksesta Suomessa ole. Ehkä jutussa mainittu dosentti Terttu Lempiäinen (http://www.sci.utu.fi/biologia/kasvimuseo/lempiainen.htm) osaisi kertoa?