« Kun arkeologi on poissa, kissat hautaavat uhrilahjoja | Memoria volatilis | Kuninkaallista sukua »

elokuu 08, 2006

Pääkuorin korjausvastuu kismittää Englannissa

Englannista, tuosta omituisten lakien ja jalkapallon maasta kuuluu jälleen kummia. Tällä kertaa kyseessä on niin sanottu pääkuorin korjausvastuu. Joskus keskiajalla tehtiin laki, jonka mukaan kirkon aikaisemmin omistamalle maalle rakentava henkilö on velvollinen maksamaan seurakunnalle kirkon korjaamisesta aiheutuneita kuluja.

Pääkuorin korjausvastuu oli jo painunut unholaan, kunnes vuonna 2003 Aston Cantlowin kirkko Warwickshiressä päätti vaatia £95260 (n. 144600 euroa) kirkon aikaisemmin omistamalla maalla sijaitsevan talon omistajalta. Vaatimus meni läpi kaikissa oikeusistuimissa. Lopputuloksena kaikkien kirkkojen on rekisteröitävä 2013 mennessä mahdolliset pääkuorin korjausvastuut, jotta talonomistajille ei tule ikäviä yllätyksiä. Mikäli näin ei tehdä, pääkuorin korjausvastuu raukeaa.

Valitettavasti kiinteistörekisteristä ei välttämättä selviä onko talo kirkon aikaisemmin omistamalla maalla. ChancelCheck-niminen yritys kartoittaakin nykyisin maksua vastaan, sijaitseeko talo jonkin seurakunnan entisillä mailla. Jos näin ikävästi on, firma tarjoaa myös vakuutusta ahneen kirkkoherran varalta.

Times Online: Medieval minefield

Bookmark and Share

Lähettänyt – Sent by Jussi |