« My name is Beth. Macbeth. | Memoria volatilis | Arkeologiasta kiinnostuneet pääsevät kaivamaan Laitilan Vainionmäellä »

heinäkuu 07, 2006

Pyhä Barbara turvaa tunnelinrakentajat

Kaivosmiesten ja muiden maan alla työskentelevien suojeluspyhimys Pyhä Barbara suojelee nyt Karnaisten ja Orosmäen tunnelin tekijöitä E18-tietyömaalla Lohjan Karstussa. Kaksi Pyhän Barbaran patsasta siunattiin ja asetettiin paikoilleen tunnelityömaalle keskiviikkona. Lohjalla seremonian järjestivät työmaata urakoivan Skanska Tekra Oy:n slovakialainen yhteistyökumppani.

Patsaiden pystytys tunneleita varjelemaan on yleinen tapa katolisissa maissa. Pyhän Barbaran patsaan pystyttäjä on aina nainen ja tunneli, johon patsas laitetaan nimetään hänen mukaansa. Karnaisten tunnelin Pyhän Barbaran pystyttäjänä toimi Slovakian suurlähettiläs Viera Stupakova, joten Karnaisten tunneli on Vieran tunneli. Orosmäen tunneli on puolestaan Janan tunneli suojelijansa Jana Jezekovan mukaan.

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta Suomessa kun pyhä Barbara suojelee suomalaista tunnelityömaata. Suojeluspyhimyksen patsas suojeli myös Vuosaaren satamahankkeen Labbackan ratatunnelin ja Porvarinlahden tietunnelin työmaita.

Pyhä Barbara oli heettiläisen mahtavan kauppiaan Dioscuroksen äärimmäisen kaunis tytär, joka eli Vähän-Aasian Nikosiassa 200-300 lukujen vaihteessa jKr. Isä sulki tyttärensä linnan torniin aina lähtiessään matkoille varjellakseen tätä kosijoilta ja heettiläisille vierailta vaikutuksilta kuten kristinuskolta.

Barbara kääntyi kuitenkin kristinuskoon ja teetti torniinsa kolmannen
ikkunan pyhän kolminaisuuden merkiksi. Kun Dioscuros sai kuulla tyttärensä tunnustavan kristinuskoa, hän ryhtyi pitämään Barbaraa jatkuvasti torniin vangittuna. Barbara rukoili auttajakseen Kristusta, joka vapautti hänet vankeudestaan antamalla salaman halkaista tornin ja tainnuttaa vartijat.

Barbara pakeni erämaahan isänsä lähettämät takaa-ajajat kannoillaan. Barbara kosketti palmunlehvällä kalliota, joka jyristen halkesi ja syntynyt rotko katkaisi takaa-ajajien tien. Barbara saatiin lopulta kiinni ja raahattiin käskynhaltijan eteen, joka määräsi Barbaran kidutettavaksi, jotta tämä kieltäisi uskonsa.

Kun Barbara kidutuksesta huolimatta pysyi uskossaan, määrättiin hänen isänsä teloittamaan tyttärensä. Barbara kohtasi marttyyrikuoleman vuonna 303 jKr. Kun Dioscuros oli palaamassa mestauksen jälkeen kotiinsa, iski häneen koston salama ja hän kuoli. Barbara on kaivosmiesten ja maan alla työskentelevien lisäksi myös tykkimiesten ja matemaatikkojen suojeluspyhimys.

Turun Sanomat: Pyhä Barbara turvaa E18-tunnelien työmaat ja tekijät

Bookmark and Share

Lähettänyt – Sent by Jussi |