« Nunnia ja munkkeja Naantalin kesässä | Memoria volatilis | Haudanryöstäjä paljasti etruskihaudan sijainnin »

kesäkuu 17, 2006

Arkeologit löysivät baskinkielisiä kaiverruksia

Vitorian lähellä sijatsevalta kaivaukselta on löytynyt kiveen, luuhun ja lasiin tehtyjä baskinkielisiä kaiverruksia, jotka saattavat olla jopa 200-luvulta. Arkeologit löysivät myös kuvia Jeesuksen elämästä ja yksi kuva-aiheista vaikuttaa viimeiseltä ehtoolliselta. Tähän saakka vanhin tunnettu esimerkki baskin kielestä on munkin kirjoittama katalaanin- ja baskinkielinen teksti vuodelta 1040. Löytöjen tarkka ajoittaminen kestää ainakin loppuvuoden.

Kaiverruksissa mainitaan värejä ja verbejä sekä viitataan kristinuskoon ja Jumalaan. Esineistä on löydetty mm. sanat urdin (sininen), zuri (valkoinen), gorri (punainen), edan (juoda), ian (syödä) ja lo (nukkua). Kaivauksilta on löytynyt myös lyhyitä tekstejä, joista yhdessä sanotaan Iesus, Ioshse ata ta Mariam ama (Jeesus, isä Joosef, äiti Maria) ja toisessa Geure ata zutan (olkoon Isä kanssasi).

Baskin kieltä pidetään yhtenä vanhimmista eurooppalaisista kielistä. Kielen omakielinen nimi on euskara. Baskin kieltä on yritetty yhdistää pohjoisafrikkalaisiin, kaukasialaisiin, kelttiläisiin ja suomalais-ugrilaisiin kieliin, mutta yksikään näistä teorioista ei ole saanut kielitieteilijöiden yleistä hyväksyntää. Baski on isolaattikieli eli se si kuulu mihinkään kielikuntaan. Isolaattikielillä ei ole tunnettuja eläviä tai kuolleita sukukieliä.

eitb24: Third century Roman inscriptions discovered in the Basque Country
eitb24: Oldest colour names, verbs and religious references in Basque
eitb24: Third-century Basque inscriptions found in archaeological site

Bookmark and Share

Lähettänyt – Sent by Jussi |