« Kolumbuksen mysteeri lähenee ratkaisuaan | Memoria volatilis | Faaraon hauta olikin muumointihuone »

maaliskuu 12, 2006

Neloismeemi

Sain Sedis Blogin Neloismeemihaasteen jo aikaa sitten, mutta nyt on vasta ollut aikaa vastata.

1. Neljä työpaikkaa jotka minulla on ollut elämäni aikana

Ensimmäinen työpaikkani oli Tielaitoksella. Vietin kesän liikennelaskennassa ja laskin ohi meneviä autoja. Välillä oli kuumaa eikä päässyt varjoon, välillä taas oli tyypillinen suomalainen kesä oli satoi ja oli kylmä kuin ryssän helvetissä.

Opiskeluaikana olin osa-aikaisena näyttämömiehenä Kouvolan teatterissa. Työllä ei ollut mitään tekemistä opiskelemani alan kanssa, mikä oli mukavaa vaihtelua. Opin ainakin sen, että hienoimmatkin kulissit ovat vain maalattua pahvia ja styroksia. Sama pätenee myös monien ihmisten ylläpitämiin kulisseihin. Parhaiten on jäänyt mieleen Zorbas-näytelmä, jonka näin kulisseista varmaan parikymmentä kertaa. Ehkä syynä oli se, että söin kerran pääosaa esittäneen Kai Hyttisen banaanin. Tapaukseen ei liittynyt sen suurempaa draamaa, hän ei vain jaksanut syödä eväsbanaaniaan ja antoi sen minulle.

Ensimmäisen kosketukseni etätöihin tapahtui opiskellessani Tanskassa. Tein Tanskassa koodia Hand Held systemsille ja lähetin valmiin tuotoksen sähköpostilla Suomeen.

Ensimmäinen oikea työpaikkani ja nykyinenkin työpaikka on Ericsson. Päädyin sinne opiskelukaverien mukana ja nyt on menossa jo seitsemäs vuosi samassa työpaikassa.

2. Neljä elokuvaa, joita voin katsoa uudestaan ja uudestaan

Fifth element - Puuttuva tekijä. Jostain syystä tähän elokuvaan ei kyllästy. Johtuneeko Valeriaanisesta lavastuksesta? Kun vuokrasin elokuvan ensimmäisen kerran, katsoin sen kaksi kertaa putkeen ja seuraavana päivänä vielä kolmannen kerran ennen palauttamista.

Tähtien sota. Se ensimmäinen ja alkuperäinen episodi IV. Vaikka ensimmäinen näkemäni Tähtien sota -elokuva oli Jedin paluu niin ensimmäinen osa on kaikkein paras ja yhtenäisin kokonaisuus. Vasta aikuisella iällä minulle selvisi, että Tähtien sota toistaa Joseph Campbellin The Hero With a Thousand Faces –kirjassaan esittelemän monomyytin lähes pilkuntarkasti. En myöskään suostu vihaamaan uutta trilogiaa vaikka yleisen mielipiteen mielestä niin pitäisi tehdä.

Jing cha gu shi III: Chao ji jing cha alias Supercop alias Police Story 3. Toinen näkemäni Jackie Chan –elokuva Rush Hourin jälkeen. On se vaan kova jätkä se Jackie Chan, vaikka viime aikoina onkin tehnyt lähinnä myötähäpeällisiä Hollywood-leffoja.

Gladiaattori. Nykyisen historialeffabuumin aloittanut toimintapakkaus. Historiallisten elokuvien todenmukaisuudesta voidaan aina olla montaa mieltä, mutta tämä on silti vaikuttava elokuva. Erikoiskiitos lopusta, jonka ansiosta tälle ei ole tehty ziljoonaa toistaan huonompaa jatko-osaa.

3. Neljä paikkaa joissa olen asunut

Anjalankoski. Lapsuuteni ja nuoruuteni vietin tehtaanpiipun varjossa. Jossain vaiheessa minulle valkeni, että jos en ole menossa paperitehtaalle töihin niin minun on lähdettävä jonnekin muualle jos haluan edetä elämässä. Paperitehtaat kun ovat Anjalankosken suurimmat ja käytännössä ainoat työnantajat. Kuten Kuusankosken surullinen esimerkki osoittaa, yhdellä jalalla seisominen ei ole pitkän päälle kovin terveellistä.

Kööpenhamina. Köpiksessä asuin puolisen vuotta opiskellessani DTU:ssa. Kulttuurishokkia helpotti asuminen suomalaisten opiskelukaverien kanssa sekä halpa olut. Asuinpaikkana oli kesämökki, jota ilmeisesti ei olisi saanut edes vuokrata talviasumiseen. Illalla kämppä lämmitettiin +40 asteiseksi kamiinalla ja aamuisin olohuoneessa oli pahimmillaan lämpöä vain +5 astetta. Ihmetystä herätti DTU:n opiskelijaruokala, jossa myytiin ruokajuomaksi suomalaisen keskikaljan vahvuista olutta. Ruokalan kilpailijana toimi grilli, jonka myyjä sai hirveän raivokohtauksen kun ranskalaisten kanssa pyysi ketsuppia majoneesin sijaan. Ketsuppi kun olisi pitänyt tilata heti tilauksen yhteydessä koska voi saada vain majoneesia TAI ketsuppia, ei molempia.

Mikkeli. Opintojen jatkuminen vei Savoon, Mikkelin AMK:hon. Mikkeli oli ihan mukava pikkukaupunki, jossa joka paikkaan pääsi polkupyörällä 10 minuutissa. Tätä liikenteen vaivattomuutta aina joskus kaipaa kun ajaa jonossa pitkin Länsiväylää.

Espoo. Nykyinen asuinpaikkani, jossa olen asunut jo monta vuotta. Sellossa on kaikki tarpeellinen - paitsi elokuvateatteri – joten aika harvoin tulee lähdettyä mihinkään kauemmas Leppävaarasta. Töihinkin pääsee suhteellisen kivuttomasti kun ajaa aamuin illoin liikennettä vastaan. Jos on pakko mennä Ytimeen niin sinne pääsee lähijunalla. Helpompaa ja halvempaa kuin autolla meneminen. Siinä mielessä olen jo espoolaistunut, että vastustan Helsingin, Espoon ja Vantaan yhdistymistä. Hesalainen en halua olla ja Vantaan velkoja en halua maksaa.

4. Neljä TV-ohjelmaa joista pidän

Tällä hetkellä seuraan The Shieldiä, 24:ä ja Lostia. Siinä olikin jo kolme sarjaa. Historiadokumentteja tulee myös seurattua TV1:ltä sunnuntaisin sekä satunnaisesti Discoveryltä. Muuten pidän scifi-sarjoista, joita Suomen televisiossa ei nykyisin juurikaan näytetä.

5. Neljä paikkaa joissa olen käynyt lomalla

Kajaanissa vietin monta lapsuuteni kesää serkkujeni luona. Muutaman kerran tuli käytyä Kajaanin linnan raunioillakin. Lähimetsä, jossa seikkailtiin on nykyisin jo kaadettu ja rakennettu täyteen rivitaloja.

Tukholmassa olen käynyt lomalla ja työmatkalla sekä asunutkin puolisen vuotta. Kaupunki rupeaa olemaan jo niin tuttu, että melkein kuin ei ulkomailla olisikaan kun siellä käy. Suomi vaikuttaa olevan nykyisin neljänneksi puhutuin kieli ruotsin, englannin ja arabian jälkeen.

Lontoossa vietin melkein viikon. Jos tarkkoja ollaan, niin opiskelukaveri, jonka luona asustelin asui Oxfordissa, mutta sieltä mentiin lähes joka päivä Lontooseen. Beatlesien studio löytyi vahingossa kun etsittiin parkkipaikkaa ja huomattiin, että saatiin auto parkkiin melkein studion eteen. Museoita tuli kierrettyä tarkan suunnitelman mukaan, fish&chipsiä syötiin ja opiskelukaverin kömppis kertoili kokemuksiaan lentomekaanikkona Irakin sodassa.

Vilna on viimeisin paikka, jossa on käyty lomalla. Helmikuinen Vilna oli kylmä, mutta mukava. Selvisi sekin, että sana ’kirves’ on balttilainaa ja baltit ovat lainanneet suomesta sana ’laiva’ muodossa ’laivas’.

6. Neljä suosikkiruokaani

Pastaa ja lihaa sisältävät ruoat. Spagetti ja lihapullat, makaroonilaatikko, lasagne...jos siinä on pastaa ja jauhelihaa, se ei voi olla pahaa. Myös pekoni kelpaa, joten pasta carbonarakin katoaa lautaselta.

Opera special aurajuustolla. Parempaa pizzaa ei yksinkertaisesti ole: kinkkua, tonnikalaa, salamia ja aurajuustoa.

Vahvasti maustetut ruoat. Intialainen, thaimaalainen sekä ylipäätään kaikki chilillä höystetyt ruoat.

Lohi. Menee melkein missä muodossa tahansa: paistettuna, uunilohena, keitossa tai suolattuna.

7. Neljä saittia joilla käyn päivittäin

Ilta-Sanomat, Iltalehti, Helsingin Sanomat ja Aftonbladet.

8. Neljä paikkaa joissa olisin mieluummin juuri nyt

Sohvalla, mutta sen ovat vallanneet vaimo ja kissat.

Belgiassa maistelemassa paikallisia oluita.

Jossain lämpimässä maassa, vaikka Espanjassa.

Roomassa, koska en ole koskaan käynyt siellä.

9. Neljä blogia joita mainostaa

Marjutin neuleet, Neulomisen sietämätön keveys - The unbearable lightness of knitting, Daily owned sekä Lehti.

10. Neljä blogia, jotka haastaa

Haastetaan vaikka Marjutin neuleet ja Neulomisen sietämätön keveys - The unbearable lightness of knitting sekä kaksi nopeinta tuolta blogilinkkilistaltani.

Bookmark and Share

Lähettänyt – Sent by Jussi |