« Suomen historiallisen seuran ohjelmaa | Memoria volatilis | Verkottunut ihmiskunta »

helmikuu 11, 2006

Kuninkaiden laaksosta löytyi viiden muumion hauta

Amerikkalaiset arkeologit ovat tehneet merkittävän hautalöydön Kuninkaiden laaksosta Egyptistä. Yhdysvaltalaiset arkeologit löysivät haudan sattumalta työskennellessään läheisellä kuningas Amenmessen haudan kaivauksella. Luxorin liepeillä sijaitsevasta haudasta löytyi viisi muumiota, joiden sarkofagit ovat säästyneet ryöstelyiltä. Lisäksi löytyi alabasterista tehtyjä ruukkuja. Haudan löytäneet tutkijat ovat osuvasti Memphisin yliopistolta.

Arkeologit arvioivat muumioiden olevan peräisin suurin piirtein samalta aikakaudelta kuin Tutankhamon. Vainajat on koristeltu maalatuilla kuolinnaamioilla, ja haudassa on runsaasti esineistöä. Tutkijoiden mukaan kyse ei kuitenkaan ole faaraon haudasta. Amerikkalaistutkija Kent Weeksin mukaan kyseessä saattaisi olla kuninkaan vaimon tai pojan hauta taikka mahdollisesti papin tai hovin virkamiehen hauta. Tutkijat aikovat seuraavaksi etsiä haudasta hieroglyfejä, jotka voivat kertoa kenen hauta on kyseessä.

Uusi löytö on merkittävin hautalöytö Kuninkaiden laaksossa faarao Tutankhamonin haudan löytymisen jälkeen. Kuninkaiden laakso Luxorin lähistöllä tunnetaan parhaiten juuri faarao Tutankhamonin haudasta, jonka brittiläinen arkeologi Howard Carter löysi vuonna 1922. Kuninkaiden laaksosta ei ole uskottu enää löytyvän tutkimattomia hautoja. Kuninkaiden laaksoon haudattiin faraoita, kuningattaria ja ylimyksiä ajanjaksolla 1500-1000 eKr. Kuninkaiden laaksosta on löydetty tähän mennessä 63 hautaa.

BBC News: Pharaonic tomb find stuns Egypt
Guardian Unlimited: Archaeologists uncover first Valley of the Kings tomb since 1922 Tutankhamun find
CNN: Five mummies found at famed Egyptian site
University of Memphis Institute of Egyptian Art and Archaeology

Bookmark and Share

Lähettänyt – Sent by Jussi |