Olutta ja juustoa jouluksi
Strömsössä vierailtiin tänään Rosalan viikinkikeskuksessa. Aiheena oli viikinkien joulunvietto. Ohjelmassa maisteltujen jouluoluen ja kotijuuston reseptit löytyvät Strömsön sivuilta, jos joku haluaa kokeilla.

Lähettänyt – Sent by Jussi | 17:56
(3) kommenttia - comments
Kommentit
Ymmärsinkö oikein että Wilsonin perhe oli innostunut viikinkikulttuurista, ja tuonut näiden tapoja omaan elämäänsä. Kristinusko tuli skandinaviaan viikinkien aikana, mutta käsittääkseni viikingit eivät olleet kristinuskoisia, eivätkä viettäneet joulua. Korjaa jos olen väärässä.
Lähettänyt Juha-Mikko
|
22.12.05 11:17
Suomen kielen sana joulu sekä esim. ruotsin kielen sana jul tulevat muinaisnorjan sanasta jólablót eli keskitalven (uhri)juhla. Jólablótia vietettiin talvipäivänseisauksen (21.12.) aikoihin ja sitä juhlittiin mm. syömällä paistettua porsasta. Kristinuskon myötä juhlapäivän nimi ja tavat säilytettiin, mutta niille annettiin uusi kristillinen merkitys. Viikingit siis juhlivat joulua, mutta eivät kristillistä joulua.
Viikingit eivät alun perin olleet kristinuskoisia, mutta he kääntyivät vähitellen kristityiksi ollessaan kanssakäymisissä kristittyjen kansojen kanssa. Kääntymisen taustalla oli useimmiten muu kuin uskonnollinen syy. Kristityt eivät halunneet käydä kauppaa pakanoiden kanssa, joten ainakin nimellisesti kristityksi kääntyminen auttoi kaupanteossa.
Kristityt ruhtinaat olivat myös suopeampia kristityiksi kääntyneille viikingeille. Esimerkiksi kun Kävelijä-Hrolf sai Normandian hallittavakseen Ranskan kuninkaalta, yksi ehdoista oli kristityksi kääntyminen.
Lähettänyt Jussi K.
|
22.12.05 22:22
Ah, kiitos joulu-sanan selvennyksestä. En ollut ajatellutkaan, että se olisi alunperin tarkoittanut jotain muuta kuin kristillistä joulua :)
Lähettänyt Juha-Mikko
|
23.12.05 11:16