« Osattiin sitä ennenkin | Memoria volatilis | Krimin sota ja Viaporin pommitus »

marraskuu 20, 2005

Paavi Johanna

Jokin aika sitten tuli luettua Donna Woolfolk Crossin teos Paavi Johanna (ISBN 951-0-28204-9). Paavi Johanna kertoo 800-luvulla eläneestä Johannasta, josta legendan mukaan tuli paavi. Johanna pukeutui mieheksi ja otti nimen Johannes Anglicus. Johannan kirkollinen ura oli nousujohteinen ja vuonna 853 hänestä tuli paavi. Johanna tuli kuitenkin raskaaksi ja kuoli synnytettyään lapsen vuonna 855. Johanna joko kuoli synnytykseen tai sitten hänet tapettiin kun hänen sukupuolensa selvisi.

Kirjana Paavi Johanna ei ole kovin kummoinen. Henkilöhahmot on tehty erikoisohuesta paperista ja maailmankuva on mustavalkoinen. Hyvät ovat tosi hyviä ja pahat ovat tosi pahoja. Paavi Johanna muistuttaakin Dan Brownin Da Vinci -koodia. Molemmat teokset esittävät enemmän tai vähemmän järisyttäviä teorioita kristinuskon historiasta ja molempien teosten mielenkiintoisuus ei johdu kirjallisista ansioista vaan juuri näistä teorioista. Molemmista on lisäksi tekeillä elokuva.

Jos paavi Johannan tarina kiinnostaa, niin Tuomas Heikkilä tutkii kirjoituksessaan Paavi Johanna Mistä hän tuli? Mihin hän joutui? paavi Johannan legendan todenperäisyyttä. Artikkeli on luettavissa Tiede-lehden arkistosta.

Bookmark and Share

Lähettänyt – Sent by Jussi |