Osattiin sitä ennenkin
Nyt kun Suomessa taas keskustellaan alkoholin haitoista, niin kannattaa muistaa ettei Suomi ole ainut maa, jossa alkoholin käyttö aiheuttaa ongelmia. Iso-Britanniassakin on jo vuosisatoja painittu viinapirun kanssa. Vaikka roomalaiset yrittivät sivistää barbaarisia englantilaisia, he eivät oppineet roomalaisia juomatapoja. Kännijuomisen ja sivistyneen juomisen nykyinen raja Euroopassa noudattelee aika hyvin Rooman imperiumin rajoja. Iso-Britannia on ainut poikkeus tähän sääntöön.
Keskiajalla olutta juotiin monta tuoppia päivässä. Olut oli kuitenkin likaista vettä terveellisempi vaihtoehto. Keskiajan Englannissa olutta oli kolmea vahvuutta. Vahvinta olutta joivat miehet, keskivahvaa naiset ja laimeinta olutta lapset, munkit ja nunnat. Luostareissa päiväannokseksi oli määritely 10 tuoppia päivässä ja luostarit panivat yleensä parhaimmat oluet.
Englannin parlamentti sääti 1606 lain, jolla juomista haluttiin säädellä. Lain seurauksena viiniä alettiin juomaan "lääkinnällisistä syistä". Vuoden 1651 merenkulkusääntö Navigation Act sääti, että ulkomaiset alukset saivat tuoda Englantiin tuotteita vain kotimaistaan. Tämän seurauksena ranskalaisen viinin maahantuonti tyrehtyi, mutta hollantilaiset ryhtyivät laivaamaan giniä Englantiin. Ginin valmistusta tuettiin lainsäädännöllä 1690 ja Englantiin alkoi virrata halpaa giniä.
Seitsemän vuotta myöhemmin Englannin 7 miljoonaa asukasta joivat jo 18 miljoonaa gallonaa (n. 68 miljoonaa litraa) giniä vuodessa. Parlamentti yritti rajoittaa ginin myyntiä 1736, mutta seurauksena oli mellakointia. Kun oluen laatu ja parani ja hinta laski, sen suosio kasvoi. Myös tee ja kahvi vetosivat gininjuojiin. Teollisen vallankumouksen seurauksena ihmiset muuttivat suurin joukoin kaupunkeihin, jolloin alkoholin kulutus ja siitä seurannut epäjärjestys aiheutti vakavia ongelmia.
Vasta ensimmäisen maailmansodan aikoihin säädetyt alkoholirajoitukset helpottivat juomisongelmaa. Alkoholin kulutus oli sodan jälkeen vain kolmasosa siitä, mitä se oli ennen sotaa. Nykyisin juomisesta aiheutuvat terveysongelmat ovat jälleen nostaneet alkoholin haitat esille.
Junteille juopoille yritetään turhaan opettaa sivistyneitä juomatapoja ja ulkomailta rahdataan halpaa viinaa...ei siis mitään uutta auringon alla.
The Independent: 2,000 years of binge drinking
Daily Mail: Binge-drinking not a modern trait [21.11.]

Lähettänyt – Sent by Jussi | 15:30