« Saksalaisia väridiakuvia taideaarteista Internetissä | Memoria volatilis | Pätkä Kuninkaantietä jäi asfalttiaseman alle Kotkassa »

lokakuu 23, 2005

Turun kaivauksissa löytyi 1300-luvun katu

Turussa tuomiokirkon ympäristössä tehtävissä koekaivauksissa on kaivettu esiin monta kerrosta Tuomiokirkolta lähteneestä pääkadusta, vanhasta Kirkkokadusta. Ajallisesti on päästy 1300-luvun alkuun, jolloin Kirkkokatu oli kolmisen metriä leveä ja maapäällysteinen. Kirkkokatu sai ensimmäisen puupäällysteen 1300-luvun lopulla ja katu kivettiin ensimmäisen kerran 1400-luvun lopulla. Kirkkokatu oli 1700 -luvulla kuuden metrin levyinen, mutta jäi myöhemmin Turun tuomiokirkkotorin alle.

Vanhan Akatemiantalon edustalta on löydetty samanlaiset kerrostumat. Paikalla oli ensin maapohjainen Hevostori, joka kivettiin 1400- ja 1500-luvuilla. Hevostorin nimi vaihtui myöhemmin Koulutoriksi, koska Turun tuomiokirkon muurissa toimi aikanaan katedraalikoulu. Turun vanhimman kaupunkikartan mukaan paikalla oli tori vielä 1630-luvulla. Hevostori on ollut lantainen ja kurainen paikka ja sitä on kuivatettu heittämällä torin pohjaksi erilaista tavaraa kuten astioiden palasia. Kouluajoista kertovat alueelta löydetyt puiset vahakirjoitusalustojen palat sekä koristeelliset kirjoituspuikot.

Kaivauksissa on tarkoitus edetä 1200-luvun kerrostumiin asti, jolloin selviää olivatko tori ja katu olemassa jo 1200-luvun loppupuolella. Ensimmäisen kaupunkiasutuksen arvioidaan syntyneen kyseiselle alueelle 1200-luvun loppupuolella. Tämänvuotisten tutkimustulosten perusteella päätetään millä alueella varsinaiset arkeologiset kaivaukset ensi kesänä toteutetaan.

Bookmark and Share

Lähettänyt – Sent by Jussi |