« Paiseruttohiiret karkuteillä | Memoria volatilis | Nuo uljaat lehmät kiiltävissä haarniskoissaan »

syyskuu 21, 2005

Keskiajalla ihmiset eivät olleet hobitteja

Vastoin yleistä luuloa keskiajan ihmiset eivät olleet nykyihmisiä huomattavasti lyhyempiä. Yorkshiren keskiaikaisella hautausmaalla tehtyjen tutkimusten mukaan lapset olivat nykyistä lyhyempiä, mutta aikuiset olivat lähes nykyajan aikuisten mittaisia. Viimeisten 50 vuoden aikana keskipituus on tosin kasvanut paremman ravitsemuksen johdosta, mutta vain n. 3 cm.

Harhaluulo, että ihmiset olivat ennen paljon pienempiä voi johtua vääristyneestä otannasta. Keskipituuden laskemiseksi on käytetty armeijoiden palkkalistoja, joihin on merkitty sotilaiden pituudet. Sotaväkeen värvätyt olivat kuitenkin usein köyhistä oloista, joten heidän pituutensa oli huonomman ravinnon vuoksi pienempi kuin tuon ajan ihmisten keskimäärin.

Times Online: Medieval ancestors measured up to our height standards

Bookmark and Share

Lähettänyt – Sent by Jussi |
(3) kommenttia - comments

Kommentit

Vanhan ajan vuoteet ovat hyvin lyhyitä. Siitä on päätelty myös ihmisten olleen lyhyitä. Mutta eivätkö he nukkuneet usein melkein istuma-asennossa?

Pariisin sotamuseossa on hyvin pieniä haarniskoja. Mitähän ne olivat?

Eiköhän ne lyhyet sängyt ole olleet kokoontaitettavia? Ainakin ahtaissa asunnoissa sängyt pantiin päiväksi kasaan ja yön tullen vedettiin taas täyspitkiksi. Nukkuma-asennosta en kyllä tiedä.

Paremman väen piirissä tyynyjä kasattiin selän taakse sellainen nippu, että oli todellakin mahdollista nukkua istuallaan. Talonpoikien pienet sängyt ovat kuitenkin yleensä aukivedettävää mallia.

Aikaisemmin olen lukenut, että ravitsemustilanteen romahdus Rooman vallan luhistuttua länsi-Euroopassa johti myös keskipituuden lyhenemiseen jopa kymmenellä sentillä. Tutkimuksen kohteena olleesta aineistosta sen sijaan minulla ei ole mitään hajua. Joka tapauksessa keskiajalla oltiin jo "normaalin" pituisia.

Pohjanmaalla "merovinkiaikana" (400-800 jKr.)
asuneiden mursunpyytäjien haudoista on löytynyt runsaasti 180-senttisiä luurankoja!