« Keskiaikaisia viinikellareita löydetty Georgiassa | Memoria volatilis | Uutta toivoa vanhoille kirjoituksille »

syyskuu 05, 2005

Historiallisia elämänkertoja

Tänä vuonna on ilmestynyt ainakin pari keskiaikaisista ihmisistä kertovaa elämänkertaa, jotka voisivat olla kiinnostavia.

Ensimmäinen on Christina Hardymentin Malory: The Life and Times of King Arthur’s Chronicler. Kirja kertoo Sir Thomas Malorystä (n.1405 – 14.3.1471), joka kirjoitti Le Morte d'Arthurin (Arthurin kuolema). Monet nykyiset kuningas Arthurista kertovat tarinat pohjautuvat tähän 1485 ensi kerran julkaistuun Le Morte d'Arthurin. Malory ajatteli antaa kirjan nimeksi The hoole booke of kyng Arthur & of his noble knyghtes of the rounde table, mutta kustantaja William Caxton muutti kirjan nimen.

Vasta viime aikoina arkistoista on löytynyt tarpeeksi tietoja Malorystä itsestään, jotta hänen elämänkertansa on voitu kirjoittaa. Alun perin ehdokkaita oikeaksi Maloryksi oli peräti kolme: Thomas Malory Huttonilainen Yorkshirestä, Thomas Malory Papworth St Agneslaine Cambridgeshirestä ja Sir Thomas Malory Newbold Reveliläinen Warwickshirestä. Oikea Thomas Malory oli ritari ja istui useaan otteeseen vankilassa, joten tutkijat päättelivät kolmikon viimeisen olevan Le Morte d'Arthurin kirjoittanut Thomas Malory.

Maloryn omakin elämä oli vaiherikas. Hänet aateloitiin ilmeisesti 1442 ja hän pääsi Warwickshiren edustajaksi Englannin parlamenttiin 1445. Vuodesta 1450 eteenpäin Maloryn väitetään vaihtaneen politikoinnin murhaamiseen, ryöstelyyn, salametsästykseen ja raiskaamiseen. Syytteet voivat olla myös täysin tekaistuja, sillä Malory joutui keskelle ruusujen sotaa ja valheellisten syytösten esittäminen vihollisista oli yksi sodankäynnin keinoista.

Malory vietti joka tapauksessa 1450-luvun eri vankiloissa. Malory istui ilmeisesti joka ikisessä Lontoon vankilassa, myös Towerissa. Jouduttuaan kerran Buckinghamin herttuan vangiksi Malory hyppäsi linnan ikkunasta ja ui vallihaudan poikki vapauteen. Malorystä on löydetty n. 50 mainintaa eri lähteissä ja Hardyment on kirjoittanut kirjansa näiden pohjalta.

Toinen kiinnostavalta vaikuttava elämänkerta on Alison Weirin kirjoittama Isabella: She-Wolf of France, Queen of England. Isabella Ranskalainen (n.1295 – 22.8.1358), oli Edward II:n (25.4.1284 – lokakuu 1327) puoliso. Edward II:n isä Edward I kuoli Skotlannissa sotaretkellä Robert Brucea vastaan. Edward II ei ollut kiinnostunut jatkamaan isänsä aloittamaa sotaa skotteja vastaan ja kun hän viimein hyökkäsi skotteja vastaan englantilaiset kärsivät tappion.

Isabella oli Filip IV:n tytär. Isabella kihlattiin Edwardille jo lapsena ja häät pidettiin 1307 kun Isabella oli noin 12-vuotias. Isabella ja Edward saivat neljä lasta: Edwardin (1312), Johnin (1316),
Eleanorin (1318) ja Joanin (1321). Lapsista huolimatta Edward II:ta pidettiin homoseksuaalina.

Isabella suoritti ranskalaisten avulla vallankaappauksen 1326 ja vangitutti miehensä Kenilworthin linnaan. Edwardin ja Isabellan 14-vuotias poika Edward kruunattiin kuninkaaksi (Edward III) 1327. Samana vuonna Isabella ilmoitti miehensä kuolleen vankeudessa. Voi olla, että Edward II tapettiin Isabellan käskystä, mutta joidenkin lähteiden mukaan Edward II vietiin Irlantiin, jossa hän kuoli vankeudessa vasta 1342.

Edward II:n kadottua näyttämöltä Isabella hallitsi liittolaisensa paroni Roger Mortimerin kanssa, mutta 1330 Edward III otti vallan omiin käsiinsä ja Mortimer teloitettiin. Isabellan henki säästettin ja hän vetäytyi Norfolkiin, jossa kuoli 1358.

Arvosteluja:
Guardian Unlimited: Malory by Christina Hardyment
Times Online: Malory by Christina Hardyment
Times Online: Isabella: She-Wolf of France, Queen of England by Alison Weir

Bookmark and Share

Lähettänyt – Sent by Jussi |