« Ruotsin vanhin kivikirkko | Memoria volatilis | Ei turnajaisia ensi vuonna »

elokuu 31, 2005

Keskiaikaista lääkehoitoa

Edinburghin eteläpuolella sijaitsevan Soutra Aislen loustarin kaivauksilla on tehty laihduttajia ilahduttava löytö. Soutra Aislen luostari perustettiin n. 1160 ja se oli tärkeä lääketieteellinen keskus keskiajan Skotlannissa. Luostarin munkit tutkivat kasveja ja käyttivät niitä eri sairauksien hoitoon.

Munkkien tutkimusten mukaan syylälinnunherneen juurimukulat auttavat häivyttämään näläntunteen. Keskiajalla nälän tunteen poistavaa syylälinnunhernettä käytettiin laihdutuskeinona, mutta myös apuna selviytymään nälänhädästä. Lääketeollisuus on jo aloittanut tutkimukset, voitaisiinko syylälinnunherneestä jalostaa laihdutuslääkettä liikalihavuudesta kärsiville.

Soutra Aislen luostarissa tunnettiin muitakin lääkekasveja. Vesikrassilla hoidettiin keripukkia, kaljuuntumista, krapulaa ja hammassärkyä. Katkoa käytettiin nukutusaineena sekä pelttopähkämön ja fenkolin kanssa sekoitettuna vesikauhuisen koiran puremaan. Mustikkaa käytettiin ruokamyrkytyksen ja ripulin hoitoon. Katajalla puolestaan käynnistettiin synnytyksiä.

Independent online: Medieval appetite suppressant could be new slimming aid
Scotsman.com: Getting to the roots of Soutra's old cures

Bookmark and Share

Lähettänyt – Sent by Jussi |