« Keskiaikaisia dokumentteja esille Skotlannissa | Memoria volatilis | 600-vuotias huilu »

elokuu 27, 2005

Egil Skalla-Grímssonin hauta

Islannissa on saatettu löytää kuuluisan viikingin Egil Skalla-Grímssonin hauta Mosfellsdalin kirkon alta. Egil syntyi n. 910 ja aloitti viikinkiuransa nuorena. Egilin saagan mukaan Egil joi ensikännit kolmivuotiaana ja murhasi ensi kerran kuusivuotiaana. Tappamisen lisäksi Egilin harrastuksiin kuului vihamiesten silmien kaivaminen päästä ja heidän päälleen oksentaminen. Englannissa käydessään Egil tappoi vihapäissään Egilin veljen surmanneita englantilaisia kunnes kuningas Athelstan antoi hänelle kaksi arkullista hopeaa.

Egilillä oli myös herkempi puoli ja hän oli loistava runoilija. Jäätyään Erik Verikirveen vangiksi Egil pääsi vapaaksi sepitettyään Erikille ylistysrunon. Menetettyään kaksi poikaansa Egil aikoi ensin tappaa itsensä surussaan, mutta Egilin tytär sai isänsä pään käännettyä. Itsemurhan sijaan Egil runoili poikiensa muistolle.

Vanhemmiten Egil sokeutui. Hieman ennen kuolemaansa Egil otti Athelstanin antamat hopea-arkut ja kaksi orjaa mukaansa ja lähti omien sanojensa mukaan pienelle matkalle. Egil löytyi vähän myöhemmin vaeltelemasta hevosensa kanssa, mutta orjia tai hopea-arkkuja ei koskaan löydetty. Egilkään ei asiasta puhunut ja vei salaisuuden mukanaan hautaan. Egilin hopea lienee haudattuna jonnekin Islantiin orjien kanssa ja odottaa yhä löytäjäänsä.

Via Cronaca
Iceland Review: Grave of Egil Skalla-Grímsson found?

Bookmark and Share

Lähettänyt – Sent by Jussi |