« Normandian viikingit 4 - Rikhard Hyvä | Memoria volatilis | Paavin sinettejä löytyi keskiaikaisesta vessasta »

heinäkuu 11, 2005

Xerox

Löysin Internetistä sivun nimeltä Medieval words and phrases, jossa kerrottiin mistä kopiokoneyhtiö Xerox sai nimensä. Sivuston mukaan Xerox oli keskiaikainen anglosaksilainen kirjuri, joka kopioi vanhoja käsikirjoituksia niin valtavat määrät, että aloitteleva kopiokoneyhtiö päätti kunnioittaa kopioinnin uranuurtajaa käyttämällä hänen nimeään tuotemerkkinä.

Sinänsä hieno tarina, mutta valitettavasti se ei ole totta. Kun Haloid-nimisen yhtiön ensimmäinen kopiokone tuli markkinoille 1949, kopiokoneessa käytettiin Chester Carlsonin kehittämää kopiointiprosessia nimeltä electro-photography eli sähkövalokuvaus. Nimi oli markkinamiesten mielestä liian vaikea, joten nimeksi muutettiin xerography. Termi xerography tulee kreikan sanoista xeros eli kuiva ja graphos eli kirjoitus. Xerography eli xerografia on siis kuivakirjoitus.

Xeroxin nimen alkuosa otettiin siis sanasta xeros, mutta s muutettiin x:ksi, koska Xerox kuulostaa vähän samalta kuin Kodak. Kopiokoneen tuotemerkiksi tuli siis Xerox ja ensimmäinen Haloid-yhtiön xerografinen kopiokone oli XeroX Model A. Haloid-yhtiö muutti nimensä Xeroxiksi 1958.

Xerography - the invention that no one ever wanted.

Bookmark and Share

Lähettänyt – Sent by Jussi |