« Normandian viikingit 5 - Rikhard III ja Robert I Suurenmoinen | Memoria volatilis | Britannian vanhin ovi »

heinäkuu 30, 2005

The Last Kingdom luettu

Nyt on sitten Bernard Cornwellin The Last Kingdom luettu, joten kerron kirjasta lisää kuten lupasin. The Last Kingdom kertoo viikinkien ns. suuren armeijan hyökkäyksestä Britanniaan. Suuri määrä tanskalaisia viikinkejä saapui Britanniaan 865 ja viikingit valloittivat seuraavina vuosina anglosaksien kuningaskunnat Northumbrian, Itä-Anglian ja Mercian. Ainoastaan Wessex pystyi vastustamaan viikinkejä ja kirjan nimi The Last Kingdom viittaakin Wessexiin.

Wessexin kuningas Alfred Suuri sai pidettyä Wessexin vapaana, mutta Northumbrian, Itä-Anglian ja Mercian alueelle muodostui Danelagen, tanskalaisten hallitsema alue. Danelagenin rajat määriteltiin Wedmoren sopimuksella vuonna 878 kun Alfred Suuri voitti Guthrumin johtamat viikingit Edingtonin taistelussa.

Danelagenin alueelle muutti paljon uudisasukkaita Tanskasta ja tanskalaiset uudisasukkaat elivät suhteellisen rauhallisesti anglosaksinaapuriensa kanssa. Anglosaksien jatkuvat hyökkäykset kuitenkin hajottivat Danelagenin ja Alfred Suuren poika Edward Vanhempi liitti Danelagenin alueen isänsä luomaan Englannin kuningaskuntaan.

The Last Kingdom kertoo Uhtred-nimisestä anglosaksiruhtinaan pojasta, jonka viikingit kasvattavat Uthredin isän kuoltua taistelussa. Bernard Cornwellin aikomuksena on kirjoittaa Uthredistä ainakin trilogian verran, joten tämä ensimmäinen osa lähinnä pohjustaa tulevaa. Moni juonikuvio jätetään tahallisesti auki.

Kirja on suhteellisen uskollinen historialle ja Cornwell on selvästi perehtynyt aiheeseen. Toisin kuin Orm Punainen, The Last Kingdom on brutaali ja raaka. Veri lentää ja ruumiita tulee eikä Cornwell hienostele kuvatessaan millaista jälkeä miekat ja kirveet saavat aikaan. Historiallisista kirjoista kiinnostuneiden kannattaa kuitenkin harkita kirjan lukemista. Itse ainakin pidin kirjasta.

The Last Kingdomia tuskin suomennetaan, koska Cornwellin kirjoja on muutenkin suomennettu aika kitsaasti. Kirja löytyy ainakin Amazonilta, voi olla että se on suomalaistenkin kirjakauppojen valikoimissa. Kirjan jatko-osa nimeltä The Pale Horseman ilmestyy syksyllä 2005.

Bookmark and Share

Lähettänyt – Sent by Jussi |