« Keskiajan lotjaliikenne Viron halki | Memoria volatilis | The Last Kingdom luettu »

heinäkuu 28, 2005

Normandian viikingit 5 - Rikhard III ja Robert I Suurenmoinen

Rikhard Hyvän poika Rikhard III peri vallan isänsä kuoltua vuonna 1027. Rikhard III kuitenkin kuoli vain muutama kuukausi isänsä jälkeen hämärissä olosuhteissa ja valta siirtyi hänen veljelleen Robertille, josta tuli Normandian jaarli Robert I. Robert I:ä epäiltiin veljensä kuolemasta, joten hän sai ensin lisänimen Paholainen.

Robert I:ä ei pidä sekoittaa keskiaikaiseen taruun Robert Paholaisesta. Tarun Robert Paholainen on sananmukaisesti paholaisen poika, joka riehuttuaan nuoruudessaan saa selville totuuden syntyperästään ja tehtyään parannuksen päätyy lopulta erakkomunkiksi. Myöhemmin Robert I sai lisänimen Robert Loistava, ei kuitenkaan sotataitojensa vuoksi vaan koska piti koreista ja koristeellisista asioista.

Robert I joutui pian sotajalalle Normandian maallisten ja kirkollisten ylimysten kanssa. Rouenin arkkipiispa Robert ja Bayexin piispa Hugh olivat Robert I:n pahimpia kiistakumppaneita. Molemmat olivat Robert I:n setiä ja Ranskan kuningas Robert Hurskas tuki heitä kamppailussa Robert I:tä vastaan. Myös Normandian raja-alueiden feodaaliherrat ryhtyivät niskuroimaan Robert I:n hallintoa vastaan.

Vuoteen 1031 mennessä Robert I sai tilanteen Normandiassa hallintaansa. Robert I auttoi Ranskan kuningasta Henrik I:tä tämän taisteluissa kapinoivaa veljeään ja äitiään vastaan ja kiitokseksi avusta Henrik I lahjoitti Robert I:lle Vexinin. Robert I teki myös sotaretkiä Flanderiin ja Bretagneen.

Aethelredin ja Emman pojat Edward ja Alfred olivat maanpaossa Rouenissa Robert I:n päästessä valtaan ja Robert I lähti sotaretkelle Englantiin nostaakseen heidät valtaistuimelle. Myrsky kuitenkin hajotti Robert I:n laivaston ennen kuin laivasto pääsi Englannin rannikolle. Edwardista tuli aikanaan Englannin kuningas Edward Tunnustaja.

Robert I suosi luostareita kuten Rikhard Peloton oli tehnyt. Lisäksi hän perusti Cerisyn luostarin. Robert I lähti pyhiinvaellusmatkalle Jerusalemiin, mutta kuoli matkallaan Nikeassa. Robert I oli vain 25-vuotias kuollessaan heinäkuun alussa vuonna 1035. Hän oli hallinnut Normandiaa alle 10 vuotta. Robert I jätti jälkeensä aviottoman lapsen nimeltä Vilhelm, joka sai lempinimen Vilhem Äpärä. Vuonna 1066 Vilhelm hyökkäsi Englantiin ja sai uuden lempinimen alistettuaan Englannin valtaansa: Vilhelm Valloittaja.

Bookmark and Share

Lähettänyt – Sent by Jussi |