« Viikinkimiekkojen alkuperästä | Memoria volatilis | Archeological excavations in Hanko »

kesäkuu 18, 2005

Normandian viikingit 2 - Vilhelm Pitkäpuukko

Rollon jälkeen Normandiaa hallitsi hänen poikansa Vilhelm Pitkäpuukko, josta ei tiedetä paljoakaan. Vilhelmin syntymävuotta ei tiedetä. Rollo antoi Normandian poikansa Vilhelmin hallittavaksi vuoden 927 tienoilla, jolloin Vilhelm oli todennäköisesti jo aikuinen. Vilhelm oli täysin kristitty, toisin kuin isänsä, joka oli kristitty lähinnä nimellisesti.

Vilhelm liitti hallitsemiinsa alueisiin Cotentinin 933. Vilhelm yritti ulottaa valtansa myös Bretagneen. Vuonna 935 Vilhelm hyökkäsi Flandriin, mutta kärsi tappion Thérouannessa. Vuosina 933-934 Normandian viikingit kapinoivat Rioul-nimisen viikingin johdolla, koska heidän mielestään Vilhelmistä oli tullut liian ranskalainen voidakseen hallita heitä.

Vuonna 939 Vilhelm liittoutui Hugh Suuren kanssa ja ryhtyi kapinaan Ludvig IV:ä vastaan. Kapina loppui kun paavi puuttui asiaan ja Ludvig tunnusti Vilhelmin oikeudet Normandiaan 940. Flanderin kreivi Arnulf I murhautti Vilhelmin 17.12.942 (joidenkin lähteiden mukaan 943, mutta 942 on yleisesti hyväksytty vuosiluku) Somme-joen saarella. Vilhelmin murha johti kaaoksen Normandiassa. Vilhelmin muistolle kirjoitettiin hänen kuolemansa jälkeen Planctus-niminen runo, jossa surraan Vilhelmin kuolemaa.

Bookmark and Share

Lähettänyt – Sent by Jussi |