« Pyhän Henrikin pyhiinvaellus 2005 | Memoria volatilis | Ei nimi miestä pahenna »

kesäkuu 15, 2005

Normandian viikingit - Rollo eli Kävelijä-Rolf

Minua pyydettiin jokin aika sitten bloggaamaan Normandian viikingeistä. Näin aluksi lyhyesti Normandian ensimmäisestä viikinkikuninkaasta Rollosta. Rollon jälkeläisistä kuuluisin on Vilhelm Valloittaja, joka nousi Normandian jaarliksi sata vuotta Rollon kuoleman jälkeen ja valloitti Englannin 1066.

Kaarle Suuren kuoltua vuonna 814 ryhtyivät viikingit ryöstelemään Frankkien valtakuntaa. Viikingit purjehtivat Seineä pitkin sisämaahan ja ryöstelivät Frankkien valtakuntaa Pariisiin asti. Länsi-Frankkien kuningas Kaarle Kaljupää maksoi monta kertaa suojelurahaa viikingeille, jotta he poistuisivat hänen valtakunnastaan. Maksuista huolimatta ryöstely jatkui ja viikingit asettuivat jopa asumaan Seinen alajuoksulle.

Viikinkien hyökkäyksiin kyllästynyt Länsi-Frankkien kuningas Kaarle Yksinkertainen antoi vuonna 911 Saint-Clair-sur-Eptessä tehdyllä sopimuksella Seinen alajuoksun eli nykyisen Normandian Norjalaisen viikinkipäällikön Kävelijä-Rolfin hallittavaksi. Nimi Kävelijä-Rolf johtuu siitä, että hän oli legendan mukaan niin iso ettei hänelle löytynyt tarpeeksi suurta hevosta. Rolfia on kutsuttu myös Hrolfiksi.

Ehtona Normandian saamiselle oli, että Kävelijä-Rolf puolustaa Länsi-Frankkeja muiden viikinkien hyökkäyksiä vastaan. Lisäksi Kävelijä-Rolf kääntyi kristinuskoon ainakin nimellisesti ja tunnusti Kaarle Yksinkertaisen hallitsijakseen. Kasteen yhteydessä Kävelijä-Rolf saattoi saada nimen Robert, mutta hän omaksui ranskalaisen version nimestään ja häntä ryhdyttiin kutsumaan nimellä Rollo.

Rollona tästä lähin tunnetun Kävelijä-Rolfin olisi pitänyt alistumisen merkiksi pitänyt suudella kuninkaan jalkoja, mutta hän ei suostunut tähän. Rollo määräsi yhden hirdmiehistään suutelemaan kuninkaan jalkoja puolestaan. Hirdmieskään ei suostunut kumartumaan kuninkaan eteen. Sen sijaan hän otti kuninkaan jalasta kiinni ja nosti sen ylös suudeltavaksi. Tämän seurauksena kuningas lensi selälleen.

Rollosta tuli ensimmäinen Normandian jaarli, myöhemmin arvonimi muutettiin herttuaksi. Rollon virallinen latinankielinen titteli oli Princeps Nortmannorum, eli normannien johtaja.Rollo asettui asumaan Roueniin, josta tuli normannihovin sijaintipaikka. Rouen vaurastui viikinkien ryöstösaaliilla tehdyn kaupan myötä. Normandian viikingit jatkoivat alueidensa laajennusta ja 933 mennessä Normandia oli saavuttanut lähes nykyiset rajansa. Vuoden 927 tienoilla Rollo antoi Normandian pojalleen Vilhelm Pitkäpuukolle.

Rollon vaimon nimi oli Poppa. Mitään muuta hänestä ei oikein tiedetäkään. Poppa saattoi olla frankkilaisen kreivi Berengarin tytär. Joidenkin lähteiden mukaan Rollolla oli toinenkin vaimo nimeltään Gisla. Gisla on todennäköisesti keksitty henkilö, sillä hänen väitetään olleen Kaarle Yksinkertaisen tytär, mutta frankkilaisten lähteiden mukaan Kaarle Yksinkertaisella ei ollut sen nimistä tytärtä.

Rollo kuoli n. vuonna 932. Vaikka Rollo oli kristitty, hän antoi testamentissaan määräyksen sekä lahjoittaa rahaa kristilliselle kirkolle että uhrata orjia Odinille.

Normandiasta vielä sen verran, että alue kuului Neustria-nimiseen merovingifrankkien hallitsemaan kuningaskuntaan 500-luvun alusta 750-luvulle asti. Kaarle Suuren isä Pipin Pieni yhdisti Neustrian, Austrasian ja Burgundyn yhdeksi valtakunnaksi 750-luvun alussa, minkä jälkeen nimi Neustria jäi vähitellen pois käytöstä.

Norman-world.com:ista löytyy kattava selostus normannien historiasta ja siinä kerrotaan myös Normandian historiasta. Normandian viikinkien historiasta kinnostuneiden kannattaa lukea myös Dudo-nimisen frankkilaisen klerkin vuosien 1015 ja 1030 välillä kirjoittama Gesta Normannorum, vaikka Gesta Normannorumin tosipohjaisuudesta ollaankin montaa mieltä.

Bookmark and Share

Lähettänyt – Sent by Jussi |