Ilmaiseksi Olavinlinnaan
Savonlinnan Olavinlinnaan on ilmainen sisäänpääsy Pyhän Olavin päivänä 29.7. Mikä yhteys Pyhällä Olavilla sitten on Olavinlinnaan?
Harald Kaunotukalle sukua ollut Olavi Haraldinpoika (Olav Haraldsson den hellige, 995 – 29.7.1030) soti nuoruudessaan useita vuosia Englannissa. Epävarman saagatiedon mukaan Olavi Haraldinpoika teki sotaretken Suomeen 1008, mutta kärsi tuhoisan tappion Herdal-nimisellä paikkakunnalla. Olavi kääntyi kristityksi käydessään Normandiassa ja hänet kastettiin Rouenissa. Olavi Haraldinpojasta tuli Norjan kuningas vuonna 1016 kun hän voitti jaarli Svendin Neajen taistelussa.
Norjan kuningas Olavi Trygvenpoika antoi 900-luvun lopulla norjalaisille kaksi vaihtoehtoa, kääntyä kristityksi tai kuolla. Olavi Haraldinpoika jatkoi kuninkaana kaimansa aloittamaa käännytystyötä yhtä brutaalein keinoin. Olavin kovat otteet herättivät vastarintaa ja Olavi joutui pakenemaan Novgorodiin Knuut Suuren hyökätessä Norjaan 1028. Olavi yritti päästä takaisin valtaan ruotsalaisten avulla, mutta kuoli 29.7.1030 Stiklestadin taistelussa.
Olavin lempinimi hänen elinaikanaan oli Paksu, kuolemansa jälkeen hänestä tuli Olavi Pyhä. Olavia ryhdyttiin palvomaan pyhimyksenä pian hänen kuolemansa jälkeen Norjassa ja muissa pohjoismaissa, vaikka hänet kanonisoitiin virallisesti vasta 1888. Olavin translaatio eli pyhäinjäännösten siirtäminen kirkkoon tai tulevan kirkon paikalle ja beatifikaatio eli autuaaksi julistaminen suoritettiin 3.8.1031. Olavin kuolinpäivä on Fär-saarilla vieläkin virallinen juhlapäivä.
Olavi oli keskiajan suosituin pyhimys Suomessa. Olaville omistettuja kirkkoja on pelkästään Hämeessä ja Satakunnassa toistakymmentä. Olavin pyhimyskultin suosiosta johtui myös se, että Olavi oli keskiajalla Suomen yleisin miehen nimi. Suomestakin käytiin pyhiinvaelluksella Olaviin liittyvillä pyhillä paikoilla Nidarosissa (nyk. Trondheim) ja Stiklestadissa. Trondheimin katedraali on legendan mukaan rakennettu Olavin haudalle.
Eerik Akselinpoika Tott aloitti Olavinlinnan rakennustyöt Kyrönsalmen kalliosaarella 1475. Eerik Akselinpoika Tott päätti nimetä uuden linnan Pyhän Olavin mukaan, koska Pyhää Olavia pidettiin ritarien suojelijana. Lisäksi Tott oli tanskalainen ja Pyhän Olavin pyhimyskultti oli vahva myös Tanskassa. Näin siis norjalainen viikinkikuningas sai nimikkolinnan Suomeen.

Lähettänyt – Sent by Jussi | 22:21