Paavin valinta on käynnissä
115 kardinaalia on kokoontunut Vatikaaniin valitsemaan uutta paavia. Vuodesta 1059 lähtien paavin valinnan ovat suorittaneet kardinaalikollegion kardinaalit. Paavi Johannes Paavali II:n asettamaan säädöksen mukaan yli 80-vuotiaat kardinaalit eivät saa äänestää, joten kardinaalien määrä äänestyksessä vaihtelee. Kardinaalien kokousta kutsutaan konklaaviksi. Nimitys tulee latinankielisestä lauseesta cum clavi, avaimen kanssa. Aikaisemmin kardinaalit lukittiin Sikstuksen kappeliin kunnes valinta oli tehty. Sikstuksen kappelin sisäänkäynnit sinetöitiin ja ikkunat peitettiin verhoilla. Kardinaalit asuivat kappelissa kunnes valinta oli tehty. Paavi Johannes Paavali II rakennutti kardinaaleille hotellin, joten kardinaalit eivät enää yövy kappelissa, mutta he eivät saa poistua Vatikaanista. 1000-luvulle asti paavien nimittämisestä vastasivat maalliset johtajat, minkä takia paavit olivat usein pelinappuloita poliittisissa taisteluissa. Vastapaavi on paaviksi julistautunut mutta ei virallisesti tunnustettu paavi.
Kardinaalit lähtivät Vatikaaniin heti paavin kuoltua. Konklaavin on aloitettava työnsä aikaisintaan 15 päivää paavin kuolemasta, mutta viimeistään 20 päivää paavin kuolemasta. Paavi haudataan 4-6 päivää kuoleman jälkeen ja hautajaiset kestävät kaikkiaan yhdeksän päivää. Paavin kuolema lakkauttaa monien Vatikaanin viranhaltijoiden viran ja virat ovat avoinna kunnes uusi paavi täyttää ne nimittämällä uudet viranhaltijat. Paavi voi periaatteessa erota, mutta se on harvinaista. Edellinen paavin virasta eronnut oli Gregorius XII vuonna 1409. Paavin kuollessa katolinen kirkko siirtyy sede vacante-tilaan (vapaa istuin) eli interregnumiin (hallitsijaton tila ennen uuden hallitsijan valintaa).
Ensimmäisen valintapäivän aamuna Pyhän Pietarin basilikassa pidetään messu, jonka jälkeen kardinaalit kulkevat juhlakulkueessa Sikstuksen kappeliin. Ensimmäisen valintapäivän iltapäivällä voidaan pitää esivaali, jolla mitataan eri ehdokkaiden kannatusta. Yleensä vaaleja pidetään vasta toisesta päivästä lukien, kaksi äänestystä aamulla ja kaksi iltapäivällä. Vaaleja pidetään kunnes joku valitaan paaviksi. Kamariherraksi nimetty kardinaali hoitaa vaalin järjestelyt. Vaalitoimitus on salainen ja vaalien kulusta lörpöttelevää uhkaa kirkonkirous. Ainoastaan sairaskohtausten hoito on sallittu, muuten kardinaalit on suljettu täysin ulkopuoliselta maailmalta. Konkaalia avustaa kaksi lääkäriä ja eri kieliä osaavia pappeja.
Eristetyn konklaavin alkuperäinen tarkoitus oli pakottaa kardinaalit nopeaan ratkaisuun. Salainen ja suljettu konklaavi vahvistettiin vuonna 1274. Varsinaisen vaalin aikana ainoastaan kardinaalit saavat olla Sikstuksen kappelissa. Latinankielisellä komennolla extra omnes (kaikki ulos) ylimääräiset henkilöt käsketään pois ja kappelin ovet suljetaan.
Uuden paavin valinta alkaa käytännössä jo hautajaisten aikana kun kardinaalit keskustelevat salaisesti ehdokkaista ja heidän saavutuksistaan. Avoin vaalikampanjointi on kuitenkin kielletty. Varsinaisessa vaalissa kardinaalit kirjoittavat ehdokkaansa nimen äänestyslippuun niin etteivät muut näe mitä he kirjoittavat eikä äänen antajaa voi tunnistaa käsialan perusteella. Äänestyslippu on nelikulmainen ja yläkulmassa lukee Eligio in Summum Pontificem (Valitsen ylimmäksi pontifexiksi). Periaatteessa kuka tahansa miespuolinen katolinen voidaan valita paaviksi, mutta käytännössä paavi on valittu aina kardinaalien joukosta.
Äänestyslippu taitetaan ja taitettu äänestyslippu näytetään muille. Kardinaali vie äänestyslippun alttarille, jossa on ehtoollisviinikalkki (eli malja) ja öylättilautanen. Kardinaali sanoo “kutsun herramme Kristuksen todistamaan, että ääneni on annettu sille, joka mielestäni Jumalan silmien edessä tulisi valita” ja laittaa äänestyslippunsa öylättilautaselle. Kardinaali pudottaa äänestyslipun öylättilautasen avulla ehtoollisviinikalkkiin. Satunnaisesti valitut kardinaalit laskevat äänet ja jokaisessa äänestyslapussa oleva nimi lausutaan ääneen.
Äänestysliput poltetaan joka toisen äänestyksen jälkeen eli kahdesti päivässä. Paavin valinta voi kestää päiviä, viikkoja, kuukausia tai jopa vuosia. Savu poistuu kappelin katolle tätä tarkoitusta varten asennetusta savupiipusta. Savun väriä säädetään kemikaaleilla. Musta savu tarkoittaa, ettei paavia ole valittu, valkoinen tarkoittaa, että uusi paavi on valittu. Tällä kerralla myös Pyhän Pietarin basilikan kelloja soitetaan uuden paavin valinnan merkiksi, koska äänestyslappujen savu on joskus ollut harmaata.
Kun joku saa tarvittavan enemmistön, kaikki muut paitsi uusi paavi peittävät tuolinsa purppuraisella katoksella. Aikaisemmin valintaan tarvittiin kahden kolmasosan enemmistö, mutta paavi Johannes Paavali II muutti sääntöjä niin, että 30 äänestyksen jälkeen yksinkertainen enemmistö riittää. Viimeisen äänestyksen äänestysliput poltetaan, jolloin savu on valkoista. Konklaavin vanhin diakoni kysyy uudelta paavilta suostuuko hän paaviksi, minkä jälkeen vanhin diakoni astuu parvekkeelle ja huutaa Habemus Papam (meillä on paavi). Uusi paavi valitsee nimen jolla haluaa tulla kutsutuksi ja astuu myös parvekkeelle. Uusi paavi antaa siunauksen Urbi et Orbi (kaupungille ja maailmalle) ja aloittaa heti toimikautensa.

Lähettänyt – Sent by Jussi | 17:40