« Viking Festival at Egge, Norway | Memoria volatilis | Vapun historia »

huhtikuu 23, 2005

Muumion kosto

Vuonna 1991 Alpeilta läheltä Itävallan ja Italian rajaa löydettiin yli 5000 vuotta vanha pronssikautinen muumio, joka nimettiin Ötziksi. Ötzi on näytteillä Etelä-Tirolin arkeologisessa museossa erityisessä -6 asteseen jäähdytetyssä näyttelykaapissa. Ötziä tutkimalla on saatu selville paljon pronssikauden ihmisten elämästä, mutta muumio Ötzi on kuuluisa myös muusta syystä. Hänen sanotaan kironneen löytäjänsä kuten egyptiläiset muumiokollegansa.

Ötzin löytänyt saksalainen Helmut Simon katosi lokakuussa 2004 Itävallan Alpeilla. Hänen ruumiinsa löydettiin kahdeksan päivän kuluttua. Simon putosi 100 metrin korkeudella olleelta polulta ja kuoli välittömästi. Löytöhetkellä Simonin ruumis oli jäätynyt ja lumen peittämä aivan kuten muumio Ötzkin oli ollut löydettäessä.

Simon ei ollut ainoa Ötzin kanssa tekemisissä ollut, joka on kuollut. Ötziä tutkinut Konrad Splinder kuoli huhtikuussa 2005 sairauden aiheuttamiin komplikaatioihin. Innsbruckilainen patologi Rainer Henn, joka laittoi Ötzin paljain käsin ruumispussiin kuoli liikenneonnettomuudessa matkalla puhumaan Ötzistä konferenssissa. Opas Kurt Fritz, joka järjesti Ötzin siirron helikopterilla löytöpaikalta, kuoli lumivyöryssä. Hän oli lumivyöryn alle jääneestä seurueesta ainut, joka kuoli. Rainer Hölz, joka kuvasi Ötzin siirto-operaation, kuoli aivokasvaimeen.

Ei ihme, että huhut muumion kirouksesta ovat lähteneet liikkeelle. Ötzin löytymisestä on kuitenkin jo 14 vuotta ja hänen kanssaan on ollut tekemisissä niin monta ihmistä, että tilastollisesti ajatellen ei ole mikään ihme, että jotkut heistä ovat jo kuolleet. Jokainen voi tietysti uskoa muumion kiroukseen jos haluaa.

Ajatus muumion langettamasta kirouksesta sai alkunsa faarao Tutankhamonin haudan löytymisen jälkeen vuonna 1922. Sensaatiolehdistön mukaan Tutankhamonin haudan avaamiseen ja tutkimiseen osallistuneista henkilöistä moni kuoli hämärissä olosuhteissa tai oudoissa onnettomuksissa. Tutankhamonin haudan kaivaukset rahoittanut ja niihin osallistunut lordi Carnarvon kuoli vain muutama kuukausi Tutankhamonin haudan avaamisen jälkeen verenmyrkytykseen. Tutankhamonin haudan lordi Carnarvonin kanssa avannut kaivausten johtaja Howard Carter kuitenkin kuoli 65-vuotiaana vanhuuteen vuonna 1939. Jos Tutankhamon langetti muumion kirouksen, niin ainakin Carterin kohdalla Tutankhamonin kirous epäonnistui.

The Guardian: Scientist seen as latest 'victim' of Iceman
Aftonbladet: De fann mumien Ötzi - nu är 5 döda

Bookmark and Share

Lähettänyt – Sent by Jussi |