« Kaarlen Suuren valtaistuimen pala löytyi | Memoria volatilis | Pari menovinkkiä »

maaliskuu 03, 2005

Keskiaikaisia sormuksia

Itä-Sussexista löytyi keskiaikaisia sormuksia, joihin on kaiverrettu lemmenviestejä. Ensiksi löytyi sormuspari, joihin oli kirjoitettu mon cuer entier, 'koko sydämeni'. Pienemmässä (ilmeisesti naisen) sormuksessa luki lisäksi mon est desr, 'hän on kaipaukseni'. Tämän jälkeen löytyi vielä kaksi muuta sormusta. Toisessa luki nul IB bien, jonka tulkitaan tarkoittavan 'ei yhtä hyvää kuin I ja B yhdessä'. Neljännessä sormuksessa luki amer et servir, 'rakasta ja palvele'.

Tässä yhteydessä on pakko mainita Katariina Jagellonica ja Suomen herttua Juhana. Heidän avioliittonsa vuonna 1562 suututti Juhanan veljen Ruotsin kuninkaan Eerik XIV:n, koska Katariina oli puolalainen prinsessa ja aviolitto oli selvä pyrkimys luoda Venäjän vastaista liittoutumaa. Lisäksi Eerik soti puolaa vastaan kun avioliitosta päätettiin. Eerik laitatti Juhanan vankilaan 1563. Katariinalle annettiin mahdollisuus olla seuraamatta miestään vankilaan, jolloin hän näytti vangitsijoille vihkisormustaan.

Sormuksen sisällä luki Nemo nisi mors, 'ei mikään muu kuin kuolema (voi meitä erottaa)'. Katariina seurasi miestään vankeuteen Tukholmaan. Viiden vuoden vankeuden jälkeen vuonna 1568 Eerik syöstiin vallasta, jolloin Juhanasta tuli Ruotsi-Suomen kuningas ja Katariinasta kuningatar.

24 Hour Museum: Medieval Love Rings Unearthed As Future Of Portable Antiquities Scheme Secured

Bookmark and Share

Lähettänyt – Sent by Jussi |