« Medieval Black Sabbath | Memoria volatilis | Viikinkien aika jatkuu »

tammikuu 13, 2005

Týr

Viime syksynä YLE:n Nordiska Videolistanilla käväisi färsaarelaisyhtye nimeltä Týr. Bändi soittaa melodista viikinkiajan inspiroimaa heviä. Vuonna 1998 perustetun bändin debyyttilevy How far to Asgaard julkaistiin 2002 ja vuonna 2003 ilmestyi toinen levy Erik the Red. Bändi heitti viime syksynä pari keikkaa Suomessakin.

Kappaleet ovat enimmäkseen englanninkielisiä, mutta joukossa on muutama fäärinkielinenkin kappale. How far to Asgaardilla on Ormurin langi. Vajavaisella fäärintaidollani tulkiten nimi on suomeksi Pitkä käärme. Muuta en lyriikoista ymmärtänytkään. Kyseessä saattaa olla tai olla olematta viittaus Norjan kuninkaan Olavi Trygvenpojan Ormen Lange-nimiseen viikinkilaivaan. Koska Týrin verkkokaupasta voi tilata boksereita, joiden etupuolella on teksti Ormurin langi, kappaleen nimi voi viitata johonkin muuhunkin. Erik the Red-levyllä puolestaan on fäärinkieliset kappaleet Regin Smiður, Stýrisvølurin ja Ólavur Riddararós. Jälkimmäisin kappale kertoo ilmeisesti Olavi-nimisestä ritarista.

Týrin levy How far to Asgaard löytyy suomalaisen Firebox-verkkokaupan valikoimasta. Itse tilasin Týrin levyt Amazon.com:ista, jossa on ilmeisesti myynnissä kaikki maailman levyt.

P.S. Jos Pitkä käärme herätti mielenkiintoa niin webistä löytyy lista viikinkilaivojen nimistä.

P.P.S. Noiden hämmentävien skandinaavisten kirjainten html-koodit löytyvät täältä.

Bookmark and Share

Lähettänyt – Sent by Jussi |