« Kingdom of Heaven | Memoria volatilis | Härkäviikot alkoivat »

tammikuu 07, 2005

Itämeren merirosvot

Joulunpyhinä tuli luettua Juha Ruusuvuoren uusin kirja Itämeren merirosvot. Kirja kertoo nimensä mukaisesti Itämeren merirosvoista. Itämeren merirosvot on mielenkiintoinen kirja, joka vie lukijansa villille Itämerelle, jota ei enää ole. Nykyajan Itämeri on rauhallinen ulappa, jossa matkustajalaivat kulkevat rauhassa kaupungista toiseen. Toista oli entisaikaan kun Itämeri oli merirosvojen ja kaapparien temmellyskenttä.

Kirja alkaa viikinkiajalta, joka sivuutetaan aika nopeasti ymmärrettävistä syistä. Koska viikinkiaikaista kirjallista materiaalia Itämeren alueelta on muutenkin niukasti, merirosvoja koskevaa materiaalia ei yksinkertaisesti ole. Kirja lähteekin varsinaisesti liikkeelle keskiajalta ja päättyy 1800-luvun alkuun, Itämeren viimeiseen merirosvoon Petter Gottbergiin. Gottberg oli kylläkin enemmän rantarosvo ja hylynryöstäjä kuin varsinainen merirosvo, sillä hän houkutteli laivoja karille väärillä merkkitulilla.

Vitaaliveljekset ovat saaneet kirjassa kokonaan oman luvun, sillä he olivat aikanaan Itämeren pahin vitsaus. Keskiaika olikin ehkä Itämeren pahinta merirosvoiluaikaa, jolloin jopa linnanherrat ryöstelivät kauppalaivoja kartuttaakseen omaisuuttaan. Keskitetyn hallinnon puuttuessa jokainen oli omillaan ja lain saneli se, jolla oli eniten asevoimaa.

Itämeren merirosvot kannattaa ehdottomasti lukea jos on kiinnostunut historiasta tai purjehduksesta.

Bookmark and Share

Lähettänyt – Sent by Jussi |